W dniach 11-12 czerwca 2022 roku w Skansenie Archeologicznym Karpacka Troja w Trzcinicy odbędzie się kolejna impreza plenerowa, z cyklu Od Troi po Bałtyk, pt. Cywilizacja od kuchni. Przybliżymy Państwu tajniki kuchni z epoki brązu oraz zdradzimy jakie potrawy pojawiały się na stołach wczesnośredniowiecznych Słowian. Odbędzie się pokaz gotowania w glinianych naczyniach na otwartym ogniu. Przyrządzona zostanie polewka z lebiody, zaserwujemy także chleb pieczony w ognisku. Pokażemy także jak w epoce brązu warzono sól.
W dniach 11-12 czerwca 2022 roku w Skansenie Archeologicznym Karpacka Troja w Trzcinicy odbędzie się kolejna impreza plenerowa, z cyklu Od Troi po Bałtyk, pt. Cywilizacja od kuchni. Przybliżymy Państwu tajniki kuchni z epoki brązu oraz zdradzimy jakie potrawy pojawiały się na stołach wczesnośredniowiecznych Słowian. Odbędzie się pokaz gotowania w glinianych naczyniach na otwartym ogniu. Przyrządzona zostanie polewka z lebiody, zaserwujemy także chleb pieczony w ognisku. Pokażemy także jak w epoce brązu warzono sól.