Zajęcia poprzedzać będzie wykład mówiący o sposobach zdobywania pożywienia przez ludność pradziejową oraz technikach uprawy ziemi przez społeczności rolnicze. Prezentowane będą różnego rodzaju narzędzia i sprzęty kuchenne, będące replikami zabytków pradziejowych. Podczas warsztatów uczestnicy samodzielnie będą mogli zrobić mąkę na specjalnie przygotowanych żarnach, zarówno z epoki brązu, jak i z wczesnego średniowiecza. Poznają sposoby przygotowania potraw z iście pradziejowego menu. Warsztat ma charakter pokazu, nie degustacji.
Zajęcia poprzedzać będzie wykład mówiący o sposobach zdobywania pożywienia przez ludność pradziejową oraz technikach uprawy ziemi przez społeczności rolnicze. Prezentowane będą różnego rodzaju narzędzia i sprzęty kuchenne, będące replikami zabytków pradziejowych. Podczas warsztatów uczestnicy samodzielnie będą mogli zrobić mąkę na specjalnie przygotowanych żarnach, zarówno z epoki brązu, jak i z wczesnego średniowiecza. Poznają sposoby przygotowania potraw z iście pradziejowego menu. Warsztat ma charakter pokazu, nie degustacji.
Zobacz również
Garncarstwo
Łucznictwo
Młody archeolog
Koło Dziejów
Gry i zabawy Słowian
Rolnictwo i rośliny uprawne w pradziejach oraz w okresie wczesnego średniowiecza
Rozpoznawanie gatunków drzew i roślin na terenie grodziska.